Dobri, stari, srpki izgovor svake, po malo lenje, devojke nalaze: sa kuvanjem poceti tek po udaji. Ni dana pre toga, a eventualno moze i nekoliko nedelja posle zvanicne promene statusa u "udata". Osim ukoliko, nekim cudom, dobijete fenomenalno ljubaznu svekrvu koja je voljna da kuhinju zadrzi iskljucvo kao svoje bojno polje ili vas muz voli dovoljno bez obzira na vase kulinarske sposobnosti, pa niste ni svesni da je sporet sastavni deo i vase kuhinje.
Medjutim, nekako su ti slucajevi retki (onoj koja je, ipak, ubola jedan od tih reriteta, cestitamo:)) cak i one moderne, studijama i karijerom obuzete mlade, moraju da se pomire sa cinjenicom da im kutlaca jednog dana ne gine:) Makar ponekad:) Na dan:)
Ako ste pred udajom, ako zelite da zadivite svekrvu, ako vam se svidja novi sporet pa zelite da ga isprobate, dolazi vam ekipa na gajbu, ako vas samo zanima snimak indonezanske zene koja kuva....ma koji razlog da imate, saljem recept za indonezansku piletinu..... Ne znam koliko cete moci da sve sastojke nadjete u Srbiji (sto je dokaz koliko sam se ja svojevremeno druzila sa kuhinjom ili posecivala pijace),ali, oni vicni avanturi neka probaju....
Ako ste pred udajom, ako zelite da zadivite svekrvu, ako vam se svidja novi sporet pa zelite da ga isprobate, dolazi vam ekipa na gajbu, ako vas samo zanima snimak indonezanske zene koja kuva....ma koji razlog da imate, saljem recept za indonezansku piletinu..... Ne znam koliko cete moci da sve sastojke nadjete u Srbiji (sto je dokaz koliko sam se ja svojevremeno druzila sa kuhinjom ili posecivala pijace),ali, oni vicni avanturi neka probaju....
Sta vam je potrebno od sastojaka:
daun salam/ nema prevod na nas, makar ne da ga Google Translate zna, ali je na snimku to ovaj zeleni list
Pored njega, ubaciti i daun serai iliti limunova trava, koji se samo malo istuca i oba, zajedno dodaju u svezu piletinu. U kameni avan:)
staviti kunjit, koji ste prvo ocistili,
jedan kemiri
Bawang putih, sto vam je beli luk tako da, bez obzira jeste li vicni kuvanju ili ne, mislim da nema potrebe za slikom:) Malo ketumbara tj. kolijandera i laos (za sta jedva nadjoh sliku, jer mi izbacuje slike drzave:)).
Sledeci korak:
Ono sto nam ova ljubazna i strpljiva gospodja objasnjava je kako istucati sve sastojke do stanja praha, uz malo soli, i insistiranje na belom, ne crvenom luku koji bi celoj smesi dao crnu boju. Po stvaranju praha,, koji ibu (gospodja na Indonezanskom jeziku) to cini tako strucno i dobro, dodati malo vode, tek toliko da smesa postane tecna i malo Masako zacina koji je kupovni prah, slican nasoj vegeti, samo ne toliko slan. U narednoj fazi na zagrejalu rernu dodati smesu, koju smo prethodno pomesali sa piletinom i liscem, i sve staviti da se krcka nekih 20tak min tj. dok tecnost ne ispari. Zatim sve prziti u vrelom ulju.
Uz dodatak piletini, mada i prakticno svemu sto Indonezai jedu ide i sambal, tj. ljuti sos. Ovo je recept koji se lako da napraviti bilo gde u svetu, a dovoljno je lagan i brz tako da moze biti jedno od onih prvih jela na kojim se ucite.
Iseci beli i crveni luk i proprziti u ulju
Izvditi ga iz serpe, sto je bitno jer se ovi sastojci odojeno prze od ostalih
Dodati svez paradiz i ljutu papriku i takodje proprziti pa potom pomesati sa lukom u opet onoj betonskoj ciniji koja lici na dzinovski avan:) ali u nedostatku iste izvolte improvizovati:) malo soli i imate sos pogodan za sve vrste jela.....za slavsko pecenje:)
Drage moje, novopecene domacice ili vi u nastojanju da iste postanete, SRECNO VAM BILO:):):)
Najfascinantnije mi je sto ova ibu pored citavog radnog dela uglavnom radi na podu! :) Jeco, otvorila si mi apetit, odoh sad malo da kopam po frizideru iako sam se skoro vratila iz menze, a jos gore je sto znam da mi sve ono iz mog studentskog frizidera (a to znaci tone domaceg suvog mesa, ajvara i sira, pokoji dzem i apsolutno nista vise) deluje tako neprivlacno i neukusno u poredjenju sa ovim. A cak ni priblizno ne mogu da mu zamislim ukus :)))
ОдговориИзбриши